You are currently viewing Grillowanie w ogrodzie – przydatne informacje

Grillowanie w ogrodzie – przydatne informacje

Nie będzie przesadą stwierdzenie, że grillowanie to jeden z polskich sportów narodowych. Zwykle sezon zaczyna się oficjalnie podczas długiego weekendu majowego, jednak kiedy pogoda na to pozwala, to na grillu można przyrządzać potrawy nawet w kwietniu. A sezon kończy się w okolicach września, kiedy temperatury robią się niższe. Latem w sklepach zawsze można znaleźć mnóstwo kiełbasek, warzyw, a także sosów czy napojów pasujących do grilla. Co osoby początkujące powinny wiedzieć o grillowaniu?

Zachęcamy do przyswojenia poniższych wiadomości

grille węglowe ogrodoweJak osoby mające doświadczenie z grillem mogą wznieść swoje umiejętności na jeszcze wyższy poziom? Na pewno trzeba wiedzieć, że do wyboru w sklepach są różne grille. Dostępne są klasyczne grille węglowe ogrodowe, grille gazowe, jak również warianty elektryczne, które można także stosować w domu. pierwszy model zapewnia najbardziej klasyczne grillowanie, kiedy to jedzenie przechodzi charakterystycznym zapachem i smakiem wędzenia, uzyskany dzięki stosowaniu różnych drewienek które wydzielają aromat. Grille gazowe są nieco łatwiejsze w użytkowaniu oraz nie ma w nich otwartego ognia, więc są bezpieczniejsze pod tym względem.

grill węglowyZ kolei grille elektryczne to wariant dla osób które nie mają działki, a jednak chcą przygotować pieczone jedzenie. By dobrze przygotować jedzenie na grilla na pewno warto mieć też różne akcesoria. Są one dobre i dla amatorów i dla profesjonalistów. Wyróżnić tu można tacki aluminiowe to robienia delikatnych warzyw i grzybów, kamienie to pieczenia pizzy i placków, czy też szczypce do przekładania jedzenia bez poparzenia. Dzięki nim można robić jedzenie różnego typu w sposób smaczny i różnorodny. Trzecia ważna rzecz to przygotowywanie jedzenia. Grillowanie jest podobne do pieczenia, ale jednak nieco się od niego różni, ponieważ grill jest konstrukcją otwartą, a nie zamkniętą jak piekarnik. Jedzenie z rusztu zawsze będzie przypieczone z wierzchu i bardziej miękkie w środku. Dodatkowo działają tu wysokie temperatury, szczególnie przy grillu węglowym – tam jest prawdziwy ogień.

Jedzenia nie doprawia się zazwyczaj podczas grillowania – smak pochodzi z marynat w których zanurzane jest mięso czy warzywa przed położeniem na ruszt bądź z sosów które zawsze dodaje się na talerzu. Grillowanie jedzenia na pewno jest doskonałym hobby, które można uskuteczniać przez praktycznie cały rok – w ogrodzie, jak i w domu, zależnie od tego jaki grill posiadamy. Mając do tego odpowiednie akcesoria, jak i sprawdzone przepisy na jedzenie na pewno będziemy zadowoleni z grillowania.