You are currently viewing Co wyróżnia dobry minibar hotelowy?

Co wyróżnia dobry minibar hotelowy?

Minibary pojawiły się w pierwszych hotelach w połowie lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Po dekadzie zaczęto używać chłodziarek. W obecnej formie minibary stosowane są od 1976 roku. Usługa ta pięciokrotnie zwiększyła dochody ze sprzedaży napojów w porównaniu z usługą room service.

Po co te mini bary?

nowoczesne minibary hoteloweObecnie minibary znaleźć można nie tylko w luksusowych hotelach, a oferowane w nich napoje nie zawsze zawierają alkohol. Ofertę minibarów rozszerza się o przekąski, przybory toaletowe oraz gadżety przydatne podczas pobytu w hotelu. W nowoczesnych pokojach hotelowych znajdują się niewielkie chłodziarki oraz specjalnie wyznaczone szafki z przekąskami, które funkcjonują jako minibary. Oznacza to, że gość hotelu może skorzystać z tych produktów, a opłata zostanie doliczona do jego rachunku. Pozwala to zaoszczędzić czas, gdyż nie trzeba wzywać obsługi hotelu lub samodzielnie iść do sklepu lub baru. W minibarze może znaleźć się także zestaw do parzenia herbaty oraz kawy. Istotnym elementem wyposażenia minibaru są szklanki i kieliszki – hotel powinien zadbać o to, żeby gość mógł korzystać z tej usługi w możliwie najbardziej komfortowy sposób.

minibary hoteloweCiekawym dodatkiem są shakery do przygotowywania drinków oraz pojemniki na lód. Z minibaru można skorzystać w dowolnej chwili. Stosowane obecnie nowoczesne minibary hotelowe oferują alkohole, napoje i przekąski. Pozwala to na szybkie zaspokojenie podstawowych potrzeb gości hotelowych bez wychodzenia z pokoju. Nowym trendem w kwestii minibarów jest oferowanie produktów lokalnych i ekologicznych, a także zastępowanie słonych i słodkich przekąsek zdrowym jedzeniem. Nawet oferowane alkohole pochodzą od małych lokalnych producentów, na przykład z regionalnych browarów. Jakość i rodzaj produktów odzwierciedla charakterystykę hotelu – w luksusowym apartamencie znajdą się produkty znanych i drogich marek. Na życzenie klienta hotel może także opróżnić minibar, pozostawiając do jego dyspozycji chłodziarkę. Wysoka cena produktów w minibarze wynika z łatwego dostępu do nich o każdej porze dnia i nocy.

W dobrych hotelach minibar uzupełniany jest codziennie. Wszystkie wykorzystane przekąski i napoje są uzupełniane, a także zapisywane. W nowoczesnych minibarach znajdują się czujniki, które odnotowują wyjęcie produktu z minibaru, a opłata doliczana jest do rachunku w sposób automatyczny. Obiekty o wysokim standardzie oferują swoim gościom bezpłatne minibary, ale ich oferta często jest ograniczona do produktów bezalkoholowych. Dodatkowym elementem minibaru może być na przykład ekspres do kawy wraz z wyposażeniem.