Przeznaczony do kuchni blat musi spełniać określone wymagania: będzie narażony na kontakt z wilgocią, dlatego jego chłonność musi być niska, powinien wykazywać wysoką odporność na skrajnie wysokie i niskie temperatury, a także cechować się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie i zarysowania. Do produkcji blatów kuchennych wykorzystuje się naturalny kamień, drewno lub tworzywo sztuczne.
Blat z konglomeratu kwarcowego jest wytrzymały
Rozwiązaniem pośrednim, które łączy w sobie zalety pozostałych materiałów, jest konglomerat kwarcowy. Materiał ten składa się z piasku kwarcowego, żywicy poliestrowej, kruszywa w postaci granulatu szkła lub naturalnych kamieni, a także pigmentu barwiącego. Wygląd imituje kamień zewnętrzny i niewielkim kosztem można dopasować go do różnych zastosowań. Za wytrzymałość blatu kwarcowego odpowiada kwarc, który posiada formę piasku lub granulatu. Ziarnistość kwarcu musi mieścić się w przedziale od 0,1 do 11 mm. Materiały są wiązane za pomocą żywicy poliestrowej wysokiej jakości. Wytrzymałość konglomeratu przewyższa parametry naturalnego kamienia.
Poszczególne blaty mogą różnić się od siebie zastosowanymi pigmentami – dostępne są także kolory, których w żaden sposób nie osiągną naturalne kamienie – a także użytymi dodatkowymi składnikami mieszanki. Najwyższej jakości nowoczesne blaty kuchenne kwarcowe produkuje się z materiału wytwarzanego na najlepszych włoskich urządzeniach przemysłowych. Blat można wykończyć poprzez polerowanie, płomieniowanie lub matowienie. Producenci oferują kwarcowe blaty w kolorze idealnej bieli, które, po wypolerowaniu na wysoki połysk, do złudzenia przypominają marmur karraryjski. Nasiąkliwość konglomeratu kwarcowego jest niższa niż w przypadku naturalnych kamieni, wykazuje on także wysoką odporność na kwasy i detergenty. Nie przebarwia się po kontakcie z sokiem z cytryny lub postawieniu na nim gorącego naczynia. Konglomerat jest przystosowany do kontaktu z żywnością. Zwarta struktura konglomeratu kwarcowego zapewnia jego higieniczność oraz nie sprzyja rozwojowi bakterii.
Wykonany z konglomeratu kwarcowego blat kuchenny jest w stanie wytrzymać temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Materiał jest spójny kolorystycznie i długowieczny. W przypadku skomplikowanych kształtów blatów można je łączyć ze sobą bez spoin. Ze względu na plastyczny charakter materiału da się wykonywać w nim rowki, ociekacze i otwory. Blat z konglomeratu kwarcowego jest lżejszy od kamiennego. Nasiąkliwość wynosi mniej niż 0,05%. Wytrzymałość na rozciąganie przy zginaniu jest od 2 do 4 razy większa niż w przypadku marmuru.